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January 5, 2011 

 

Mr. David Hobbs 

Professional Practices Committee Chairman 

California Land Surveyors Association - Los Angeles Chapter 

2920 W. Magnolia Blvd 

Burbank CA 91505 

 

Re: Request for Opinion - Monument Preservation 

Mr. Hobbs, 

In response to your inquiry regarding the applicability of Business and Professions Code, Section 

8771(b) as it relates to the responsibilities on the part of the land surveying community and 

government agencies, we offer the following: 

8771. states: 

(b) When monuments exist that control the location of subdivisions, tracts, boundaries, roads, streets, 

or highways, or provide horizontal or vertical survey control, the monuments shall… 

 
1. Does the definition of monument include evidence such as: lead & tack, concrete nail with tin, 

chiseled X, rebar, etc.? 

Any object that is represented as physically marking the limits of real property or physically 

representing the alignment or limits of a road, street, highway or easement could be considered a 

monument as it pertains to the location of subdivisions, tracts, boundaries, roads, streets or 

highways as referenced in this section of code. 

Any physical object that is considered as being representative of horizontal or vertical survey 

control for the purposes of being utilized as a basis for land surveys could be considered a 

monument as referenced in this section of code. 

2. Are property corner monuments or offset monuments considered to meet the criteria that “control 

the location…”? 

Yes.  See answer to Question 1 above. 

3. Do non-referenced monuments need to be perpetuated? 

Yes.  Section 8771(b) does not distinguish between monuments that are “referenced” or noted on 

record documents and those that are “not referenced” or not depicted on record documents. 

4. Does the word “exist” include record monuments that may not be visible from the surface, but 

could be recovered based upon research (i.e. original tract corner that may be under sidewalks, 

buried centerline monuments, etc.)? 

Records research is required in addition to a field inspection to properly determine the existence 

of monuments.  Without conducting research of the required records, field inspection would not 

be able to adequately determine the existence of all monuments in accordance with Section 

8771(b). 



8771. (cont.) 

 

…be located and referenced by or under the direction of a licensed land surveyor or registered civil 

engineer prior to the time when any streets, highways, other rights-of-way, or easements are improved, 

constructed, reconstructed, maintained, resurfaced, or relocated, and a corner record or record of 

survey of the references shall be filed with the county surveyor. 
 

5. Is an inventory and survey of all monuments within the project area required prior to 

construction? 

Yes.  See answer to Questions 3 and 4 above. 

6. If existing record monuments have not been located or surveyed prior to construction and if all 

those monuments are destroyed during construction, how could someone reset their locations 

after the fact, based upon the record centerline tie sheets? 

During the performance of all land surveys, the responsibility for determining the use of the best 

available pertinent evidence and procedures rests solely upon the licensed land surveyor 

conducting the survey. 

7. Assuming that there was not record information for given survey monuments, how would 

someone reset the location of a survey monument in its’ previous location if it had not been 

surveyed prior to destruction? 

See answer to Question 6 above. 

8. If there are existing property corner monuments or offset monuments in place prior to 

construction, would those be required to be replaced after construction? 

Yes. 

8771. (cont.) 

 

…It shall be the responsibility of the governmental agency or others performing construction work to 

provide for the monumentation required by this section. 

 

9. What is the difference in the statement “responsibility of the governmental agency or others 

performing construction work” and who is ultimately responsible? 

If the project involves a government agency, the government agency or contractor is responsible 

for preserving existing monumentation. 

10. Can a governmental agency shift the responsibility of monument preservation to a non-licensed 

individual (i.e. Contractor)? 

A government agency can include the tasks for preserving existing monuments within the scope 

of a contract (see answer to Question 9 above) as long as the land surveying activities (records 

research, field inspection, determination of monuments, survey, etc.) as referenced by Section 

8771(b) are conducted by or under the responsible charge of a licensed land surveyor.  But as 

noted in the answer to Question 9 above, the government agency is responsible for preserving 

existing monumentation thereby protecting the public’s interest. 

 

 



 

Additionally, some surveyors are showing this disclaimer on their perpetuation Corner Records: 

“The purpose of this record is to document the perpetuation of found monument(s) pursuant to the 

PLS Act Section 8771.  No claim is made regarding the correctness of the position(s) of said 

monument(s), nor the dimensional relationship to the street centerlines or property boundaries.” 

 

11. What is the purpose of placing this type of disclaimer on a Corner Record if the intent may have 

been to preserve street centerline monuments? 

Being that the Board is not the source of this “disclaimer”, we offer no explanation for the 

intended purpose.  We suggest that you inquire with the sources that prepared this language. 

12. Does using this type of disclaimer relieve the surveyor of his/her requirement to perform 

sufficient research and recovery of record survey monuments that may not be visible from the 

surface? 

No.  See answer to Question 4 above. 

Should you require any additional information regarding this inquiry, please do not hesitate to 

contact me.  

Sincerely,  

 

 

 

Richard B. Moore, PLS  

Senior Land Surveyor Registrar  

(916) 263-2271 

Ric.moore@dca.ca.gov 
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